Kulinarne warsztaty |
WYDARZENIA - Gnojnik | |||
wtorek, 22 grudnia 2015 00:00 | |||
Warsztaty kulinarne, które odbywają się w remizie OSP w Gnojniku, gromadzą sporo grupę osób. Niedawno odbyły się czwarte z kolei warsztaty kulinarno – żywnościowe organizowane przez trenerów Banku Żywności w Krakowie. Warsztaty te organizowane są w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jako działania towarzyszące i skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. Zajęcia poprowadziła po raz kolejny trenerka i specjalistka ds. edukacji Patrycja Fudalewska – Jasińska, która tym razem wspólnie z uczestnikami omówiła i przygotowała następujące dania: spaghetti z tuńczykiem, sałatkę z kuskusem oraz gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami. Ponadto obecni mogli również skorzystać z indywidualnych porad dietetyka. Wójt Sławomir paterek podkreśla, że warsztaty odbyły się w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. – My od kilku miesięcy współpracujemy z Bankiem Żywności w Krakowie. Celem naszych działań jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie obszarów niedożywienia na terenie Małopolski. Codziennie staramy się realizować tę misję wspierając tych, którzy z różnych powodów znaleźli się na marginesie życia. Mamy dobra informacje dla osób korzystających z pomocy – dla mieszkańców gminy Gnojnik. Już dzisiaj wiadomo, że Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 został przedłużony do końca kwietnia 2016 roku. Osoby które już otrzymały lub otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych i posiłków. Odbiorca poza otrzymywanymi dotychczas artykułami: makaronem świderki, ryżem białym, kaszą jęczmienną, płatkami kukurydzianymi, mlekiem UHT, serem żółtym , groszkiem z marchewką, koncentratem pomidorowym, dżemem truskawkowym, mielonką wieprzową , klopsikami w sosie własnym, cukrem białym, olejem rzepakowym, otrzyma również sok jabłkowy, ser topiony i kawę zbożową. Wójt Sławomir Paterek dodaje, że ostatnio zmieniły się również kryteria, jakie muszą spełnić odbiorcy pomocy żywnościowej. Paczka żywnościowa może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji. – Mam nadzieję, że po kwietniu 2016 roku program będzie nadal kontynuowany bo skala potrzeb jest nadal spora – dodaje wójt Paterek. (mir) Komentarze (0)Napisz Komentarz
|